15:10 часа

Няма изтичане на радиация след взрива в Фукусима 1, заяви генералният секретар на японското правителство Юкио Едано. По думите му взривът не е бил в реактора – пробита е била външната обвивка на блока от цимент и железобетон.

По данни на оператора Tokyo Electric Power, след силен вторичен трус в 15.36 часа местно време е имало взрив във Фукусима 1, появило се е задимяване. Четирима работници в станцията са били ранени и са изпратени в болница.

Взривът е станал между обвивката, защитаваща пръчките с ядрено гориво в реактора, и външната стена на блока. Металната обвивка, защитаваща ядрото на реактора, не е повредена. Разрушени са само външните стени на блока.

Нивото на радиацията бързо се понижава, съобщил е Едано, цитира го кореспондент на РИА Новости в Токио. Първите измервания на радуиацията след взрива показват стойност от 1.015 милизиверта в час, два часа по-късно стойността е 0.705 милизиверта в час.

В зиверти /sievert/се измерва въздействието на радиацията върху биологичните тъкани. естественият радиационен фон е 2.4 милизиверта годишно.

 Едано е пояснил, че разрушените стени са най-външната защита на реактора. Обвивката, предпазваща от ядреното гориво, не е повредена. В резултат от успешно проведена операция за понижаване на налягането, опасността от разрушението й е неутрализирана.

Разширяването на зоната за евакуация до 20 км нови превантивен характер и предвижда най-лошото развитие на събитията. В момента заплаха за живота и здравето на хората няма. Едано е препоръчал на населението внимателно да следи информацията.

12:50 часа

 

Телевизионни кадри показват облак бял дим, издигащ се над сградата около ядрения реактор Даичи 1 на 240 км. северно от Токио, предаде Reuters. Имало е експлозия, която е отнесла покрива на помещението, обграждащо реактора.

Вероятно това е причинило радиоактивно изтичане. Главният секретар на японското правителство съобщи, че ситуацията се проверява и ще се направи публично изявление, когато има повече яснота. Четирима работници са били ранени.
Опасността била минимална, тъй като населението в 10 – километровата прилежаща зона е евакуирано.

Според японската телевизия NHK, помещението, което обгражда ядрения реактор, изглежда е избухнало заради проблеми с охлаждането. По-рано компанията оператор съобщи, че е изпусната радиоактивна пара, за да се намали налягането в пространството, обграждащо реактора.

Японски агенции предават за 40 000 евакуирани дотук, както и за издадено ново нареждане за евакуация на населението в 20 километрова зона. Радиоактивността е 20 пъти над нормите, а в близост до централата е установено наличието на цезий.

Полицията е блокирала подстъпите около централата, така че журналистите не могат да се доберат дотам, за да предадат какво точно се случва в момента.

По данни на Италианския геофизически институт, земната ос се е изместила с 25 см вследствие на земетресението, а според американски геолози Японските острови са се изместили с 2.4 метра.

Според японските медии, броят на жертвите от земетресението и последвалото 10 – метрово цунами достига вече 1300 души.


11:25 часа

Японските власти в събота обявиха извънредно положение в пет ядрени реактора, разположени в две атомни централи в зоната, поразена от земетресението. Привлечени са военни и енергийни специалисти, които се борят да освободят покачващото се налягане и температура в реакторите и да овладеят ръста на радиоактивност в системата – предаде Washington Post.

 

В контролната зала на единия ядрен реактор радиоактивността е 1000 пъти над нормалните равнища, посочва японската агенция за ядрена и индустриална сигурност NISA. Извън централата радиоактивността е осем пъти над нормата. Населението в 10 – км радиус е евакуирано. Твърди се, че заплаха за населението извън този кръг няма.

 

В събота компанията Tokyo Electric Power Co. Съобщи, че температурите в два от реакторите в две различни централи се покачват и е загубен контрол върху налягането в реакторите.

 

Дотук не е установено чувствително изтичане на радиация, но доверието в атомната енергетика в Япония чувствително е застрашено – пише американското издание – както и в САЩ, където враговете на ядрената енергетика вече посочват критичната ситуация в Япония като предупредителен сигнал.

 

Общо 11 от 55 атомни реактора в Япония автоматично изключиха след земетресението. Това е още един икономически удар върху Япония, където една трета от консумираното електричество идва от атомна енергия.

Ситуацията е много сериозна в реакторите, те са неизползваеми, посочва специалист от Американското ядрено общество.

Японските власти първоначално евакуираха 3000 жители, живеещи в радиус 1.9 мили от централата Фукушима Даичи, на около 350 км северно от Токио. По-късно евакуацията се разпространи в 6 – милна зона около засегнатата АЕЦ. Хората живеещи в радиус 16.2 мили не трябва да напускат домовете си.

Компанията собственик на АЕЦ Фукушима Даичи, Tokyo Electric, посочва за трудности в овладяването на ситуацията при 3 от 4-те реактора в съседната АЕЦ Фукушима Дайна.

Проблемите на двата реактора в Даичи са дошли „на вълни“. Земетресението е поразило електрическото захранване, след което нормалните системи за охлаждане са изключили. Охлаждането се осъществява с помощта на помпи, които довеждат вода до ядрото на реактора, където е разположено атомното гориво.

Реакторите след това са превключили на резервните си дизелови генератори на ток. Обаче последвала вълната цунами, която е отнесла генераторите на реактор номер 2 във Фукушима Даичи. Включила се е третата степен на контрол, с която излишната пара в реактора се използва за задействане на турбина, захранвана от батерия, която обаче има мощност само за няколко часа.

Японските власти и служителите на компанията са побързали да монтират на мястото нов генератор, за да предотвратят авария, подобна на тази през 1979 г. в реактора Три Майлс Айлънд в Пенсилвания. В събота сутрин те твърдят, че са успели.

По-късно служител на японската комисия за ядрена сигурност е заявил, че заради прегряването е възможно изтичане на радиоактивност. Успокоението е, че дори да има такова, извън 6 – милната /10 километрова/ зона то няма да се разпространи.

От Tokyo Electric на уеб сайта си посочват, че ще се изпусне част от радиоактивната пара, за да се намали напрежението в реактора, породено от изтичане на охладителната течност.

Ядрени експерти обясняват, че клетката – помещението, в което е затворен реакторът – има за цел да задържи непредвидено изтичане на пара или газове от ядрото на реактора. Ако около ядрото няма достатъчно вода, водата се превръща в пара и се освобождава през специални вентили в тази клетка. Така налягането в това пространство се покачва и газът и парата се освобождават през специални филтри, които задържат по-голямата част от радиацията вътре в помещението.

Реактор номер 2 във Фукушима е построен преди 40 години от General Electric. По данни на NISA, радиоактивността в клетката е 1000 пъти над нормалната. Същевременно радиацията извън границите на централата е измерена осем пъти над допустимите норми.

Ядрените експерти на Washington Post твърдят, че дори и това ниво на радиация не е опасно за жителите в околността – както не е опасно и изпускането на парата от вентилите.

Състоянието на реакторите в АЕЦ Дайна остава неясно. Компанията посочва, че там има същите проблеми като в Даичи.

Хилъри Клинтън, държавният секретар на САЩ, междувременно направи грешка, която само подсили притеснението на хората, търсещи информация. Опитвайки се да успокои населението, тя каза: японците имат много високи инженерни стандарти, но заради поредицата стресове им е свършила охладителната течност и сега самолети на ВВС им изпращат охладител от САЩ.

Атомните реактори не се нуждаят от някаква специална охладителна течност, а само от много вода. Впоследствие от пресслужбата на Клинтън обясниха, че допусната говорна грешка. Никой от въздушните сили в САЩ не знае за подобни летящи към Япония самолети.

Въздействието на страшното земетресение, последвано от невиждано цунами, върху японската ядрена енергетика тепърва се оценява. В АЕЦ Онагава е избухнал пожар, който вече е потушен, но трите реактора остават извън строя. Централата в Онагава е построена на 15 м над морското равнище – двойно над нивото, до което е достигнало най-високото известно от близката история цунами.