Българският енергиен холдинг очаква да реализира печалба от 36 млн. лв. през тази година, съобщи изпълнителният му директор Михаил Андонов на пресконференция в столицата. Положителният финансов резултат се дължи основно на добрите резултати, които реализират АЕЦ Козлодуй и Булгартнасграз, докато Булгаргаз и Националната електрическа компания отчитат значителни загуби.

За лош финансов резултат подготвя и Електроенергийния системен оператор. По изчисления на изпълнителния му директор Иван Йотов в края на декември дружеството ще излезе на 30 млн. лв. загуба. Причина за това е сериозният спад в износа на електроенергия. От началото на годината до сега са изнесени 7.7 млрд. киловатчаса ток, което е с 21% по-малко, спрямо съпоставим период на предходната година.

Булгаргаз ще завърши на загуба около 100 млн. лв., каза на брифинга изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов. За сравнение, 2011 година държавната компания отчете 113 млн. лв. загуба.

Националната електрическа компания се движи с 87 млн. лв. загуба към началото на декември.
 
АЕЦ Козлодуй излиза на 152 млн. лв. печалба за единадесетте месеца на годината. Централата изпълни производствения си план още през месец ноември и вече преизпълнява заложените цели, като произведената електроенергия надхвърля 14 млн. мегаватчаса. През тази година дружеството изпълни мащабна инвестиционна програма, от която за догодина остават дейности за 200 млн. лв. 

Другата печеливша компания в енергетиката, Булгартрансгаз, допринася със 115 млн. лв. по предварителни резултати. През следващата година дружеството възнамерява да е активно в изграждането на система от газопроводи в страната и достигането до повече потребители.

С печалба от 45 млн. лв. се очаква да завърши годината и ТЕЦ Марица-Изток 2. През тази година компанията завърши два големи проекта по рехабилитация на блокове от 1-ви до 4-ти и изграждане на сероочистващи инсталации. От 1 450 мегавата мощностите на ТЕЦ-а са били увеличени на 1 600 мегавата. Сероочистването е високоефективно - 94 процента, а за остатъчния продукт - гипс, има изградена инсталация за обезводняване и депониране.

Мини Марица-Изток също ще отчетат печалба от 3 млн. лв. През настоящата година са изпълнени ремонти и инвестиции за около 66 млн. лв., а догодина планираните дейности са за 57 - 58 млн. лв. Залага се през 2013 година да се добият и реализират повече въглища, отколкото през тази година.

Най-малкото дружество в системата на Българския енергиен холдинг - Булгартел, се готви да отчете 300 хил. лв. загуба за годината, стана ясно още от отчета, представен пред журналистите днес.

Общо осемте дружества в холдинга гълтат за издръжка 2.790 млн. лв. , като 40 млн. лв. на месец отиват само за покриване на фонд работна заплата.

Българският енергиен холдинг има активи за 12.8 млрд. лв. Реализираният брутен приход от продажби възлиза на 6.460 млрд. лв.

Дружеството се подготвя да излезе на международните пазари с облигационна емисия за 300 млн. долара, като очакванията са, че тя ще бъде пласирана в началото на следващата година. Приходите от нея ще се използват за покриване на загубите на Националната електрическа компания.

В началото на този месец Европейската комисия задвижи процедура срещу енергийния холдинг по съмнения в монополни практики на пазара. При доказването им българският енергиен мастодонт може да бъде глобен с до 10% от годишната му печалба.

Българският енергиен холдинг бе създаден през 2008 година с цел да консолидира държавните дружества в сектора. Консолидирайки активите на осем дъщерни дружества, холдингът трябваше да се превърне в голям играч, който да участва в крупни регионални проекти в сектора на енергетиката.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!