Президентът на Украйна Виктор Янукович заяви в понеделник, че подкрепя план, представен от първия пост-съветски президент на страната, за "общонационална кръгла маса" с правителството и опозиционните лидери, в опит да се намери решение за политическата криза.

 

Изявлението на президента става на фона на позициониране на големи полицейски сили в центъра на Киев, което предизвика опасения, че се готви опит за разпръсване и смазване на протеста срещу правителството, продължаващ вече 19 дни.

 

Предложението за кръгла маса е първият знак за компромис от обсадения президент, но все още няма отговор от опозицията, съобщава Financial Times.

 

Засега няма директни сблъсъци, като някои от лидерите на протеста изразиха надежда, че властите провеждат само демонстрация на сила.


Засилването на полицейското присъствие става ден след като стотици хиляди се събраха в центъра на украинската столица, за да поискат оставката на правителството, което прекрати преговорите за интегриране на страната в Европейския съюз.

 

Много украинци бяха разгневени и от разтурването на палатков лагер на демонстранти преди малко повече от седмица, когато студенти бяха жестоко бити от полицаи.