Японското правителство възнамерява да потърси заем в размер на 1 трилион йени /около 12 млрд. долара/ за компенсация на щетите след аварията на АЕЦ Фукушима I, предаде РИА Новости.

Още миналата седмица правителството официално предложи закон за изплащане на компенсации на пострадалите от аварията, който в момента се разглежда от парламента.

Основната тежест по изплащане на компенсациите ще падне върху специално създаван фонд. Средствата в него ще се набират от частни инвеститори и от държавата, както и от енергийните компании в страната, които са собственици на АЕЦ.

Операторът на пострадалата АЕЦ, компанията ТЕРСО, от своя страна ще трябва да връща тези средства от годишните си печалби. Така правителството смята да се освободи от тежестта върху бюджета от плащането на компенсациите.

Земетресението на 11 март в Япония вече получи официалното название Великото земетресение. То и последвалата вълна цунами отнеха живота на 15.4 хиляди души, други 8 хиляди още се водят безследно изчезнали. Цунами доведе до изключване на системите за охлаждане на АЕЦ Фукукшима I, което доведе до радиационно изтичане.

След като радиоактивни вещества бяха открити във водата и морските продукти в няколко японски префектури, част от доставките на хранителни продукти от засегнатите региони на пазара бяха спрени. Населението беше евакуирано в 20 – и 30 – километров радиус около пострадалата електроцентрала.