Жан-Клод Юнкер, примиер- министър на Люксембург и президент на Еврогрупата, каза в интервю за германския вестник Шпигел, че е гневен на Германия заради тона, с който се води дискусията по спасяване на еврото.

В момента е неизбежно да направим ефективен онзи фонд от $ 440 млрд. евро, който обещахме през май, изтъква Юнкер. Германия не е единствената страна, на която ще й се наложи да поеме допълнителна тежест. За да е наистина ефективен този фонд, още помощ се очаква от Холандия, Австрия, Финландия и Луксембург.

Напълно възможно е фондът да изкупува дългове на европейски държави. Погрешно е да създаваме табута, отсича Юнкер.

Той бил гневен заради отказа на християндемократите на Ангела Меркел и Свободната демократическа партия в Германия да преговарят за евентуално увеличаване на фонда за спасяване на еврото. Бесен съм на начина, по който някои либерали играят хазар, загърбвайки общата европейска политика. За мен е болезнено да виждам как във Свободната демократическа партия в момента флиртуват с избирателите чрез популистки изказвания.

Юнкер не пропусна да удари и по френския президент Никола Саркози, както и лично по Ангела Меркел, които прекарали през главата му кандидатурите за поста на президент в Съвета на Европейския съюз, който по своята същност е и президент на Европейския съюз. В края на 2009 година този пост бе поет от Херман Ван Ромпой.

Попитан от журналистите в Шпигел, какво сравнение би направил между Ангела Мелкел и Хелмут Кол, Юнкер казва, че Кол е бил добър, а Меркел е не толкова зле, но в случая "добър" и "не толкова зле" имат едно и също значение. SPIEGEL