Първи битов клиент се откачи от енергото и от 1 юли вече ще се снабдява с ток от свободния пазар. Цената, която той ще плаща е с 20% по-ниска спрямо сега действащите тарифи на еленергията на регулирания пазар, дори с включена цена за балансиране. След скока на цените с 2-3%, които Комисията за енергийни и водно регулиране възнамерява да одобри от началото на следващия месец, „икономията” му ще се свие до 10%.

Причината за изтъняване на тази разлика са елементите, които и след пълната либерализация на пазара ще се регулират от КЕВР. Това са цените за достъп и пренос през мрежата, както и цената „задължения към обществото”, с която се покриват преференциалните цени на ВЕИ централите, американските ТЕЦ-ове, топлофикациите и заводските централи.

Смяната на доставчика отне 9 седмици, което е три пъти по-дълъг срок от посочения в закона и то при положение, че ЕРП-то ми съдействаше”, каза за „Монитор” Виктор Гърбев. През това време той посетил 3 пъти клиентски център на ЕРП-то и е подал над 10 заявления и декларации. Виктор живее в столичния квартал „Редута” в кооперация с 32 апартамента и месечно плаща за ток около 60 лева. Той е решил да смени ЧЕЗ като доставчик, за да тества дали, за колко време и пред какви трудности би се изправил един битов абонат, който реши да скъса с енергото. Според него два са основните проблеми, пред които би се сблъскал един битов клиент, ако тръгне сега да го сменя с друг доставчик.

Първият е липсата на т.нар. стандартизирани товарови профили за битовите потребители. Става въпроси за осреднени данни за почасовата консумация на ток от домакинствата. Такива са нужни, тъй като с обикновените електромери няма как да се отчита почасовото потребление. В момента такъв тестов профил имат изготвен от ЧЕЗ, но за да може клиентите свободно да сменят доставчика си, трите ЕРП-та трябва да се обединят около един стандартизиран профил за цялата страна, обясни Виктор Гърбев. Въпреки че изготвянето му е залегнало в Правилата за търговия с електрическа енергия, той още не е факт, допълни Гърбев.

Другата съществена бариера пред смяната на енергото е задължението да се подпише индивидуален договор с електроразпределителното дружество за достъп и пренос през мрежата, която е негова собственост. От ЧЕЗ също ми обясниха, че това им се струва безсмислено, но трябва да спазват общите си условия, каза Виктор.

Проблемът е, че в общите условия образно е записано, че си клиент на електроразпределителното дружество, което е собственик на мрежата, ако си клиент на снабдителното дружество, което е доставчика на тока. Освен това трябва да се подпишат куп декларации, да се плати залог от 18 лв., допълни Гърбов. Това е процедурата, която отне най-много време, добави той.

В действителност, ако не се опрости в максимална степен процедурата по смяната на доставчика на ток, за огромната част от битовите абонати това ще е непосилна задача. Изводът от това се налага от факта, че Виктор Гърбев е специалист, който е наясно с нормативните актове и с всички стъпки, които трябва да извърви.