Опасна, но печеливша игра са надушили някои хедж фондове покрай гръцките облигации. Докато някои участници на пазара се поддадоха на силния натиск от страна на политиците, на регулаторните институции и на международната общественост, други показват, че са над тези неща.

 

В репортаж от гръцката столица Атина BBC разказа за любимата на хедж фондовете игра free riding, но този път с гръцки облигации. Какво представлява тя?

 

Купуваш държавни облигации, които в момента се търгуват на рекордно ниски равнища и очакваш, че Гърция ще ти ги изплати на номиналната им стойност, тоест в пълен размер. Тези книжа и до сега бяха евтини, но след решението за опрощаване на гръцкия дълг с 50%, цените им се понижиха още.

 

Ето и по-нагледен пример. Купуваш ценна книга с номинал 1 евро на 40 цента. При падеж ти очакваш, че държавата ще ти плати това 1 евро и така ще спечелиш € 0.60 на ценна книга. Много от тези облигации в момента си имат притежател и това в по-голямата им част са банките. През миналата седмица те се съгласиха, че ще се откажат да претендират за изплащането на облигациите в пълен размер. Така на всяко евро, което имат да вземат, те склоняват да получат по 50 цента, при това не веднага.

 

Ако през миналата седмица банкерите не бяха се съгласили на 50-проентовото опрощаване на гръцки дългове, те щяха да бъдат обвинени за влошаването на кризата и разпростирането й и в други страни от еврозоната. Те дори приеха това отписване на вземанията да стане доброволно, което означава, че няма да получат полагаемите им се обезщетения за "застраховката" на тези дългове със специалните инструменти CDS. Практически те се съгласиха да заменят (револвират) сегашните си облигации с нови, които са на много по-ниска цена. Освен това плащанията по тези нови облигации ще бъдат извършени едва след години.

 

Хедж фондовете обаче не са длъжни да приемат сделката от Брюксел. Те са "свободни ездачи". Златната нишка за тях са краткосрочните облигации или книжа от емисии, които падежират в близките години. Причината е че Гърция най-вероятно ще продължи да получава финансова помощ от Европа и от Международния валутен фонд, с която да посреща текущите си плащания по облигации. Така напрактика фондовете успяват да спечелят от публичния ресурс, който се насочва към Гърция.