Руският президент Владимир Путин представи на света следната главоблъсканица: Защо да помага на американския президент Барак Обама в сделката, в която Сирия предава своите химически оръжия?

Поне част от отговора може би се крие зад доходоносния бизнес за унищожаване на химически арсенали, според Леонид Бершидски и Bloomberg.

От две години насам, в които се води гражданската война в Сирия, Путин дава видима подкрепа на дългогодишния си съюзник, сирийския диктатор Башар Асад, включително като използва влиянието си в ООН.

В същото време взаимоотношенията между Путин и Обама са доста резервирани, като двамата обикновено се избягват на международните форуми, на които присъстват.

Най-очевидната хипотеза за действията на руския лидер е, че с предложението си той ще даде на Асад време. Евентуално снемане от въоръжение и поставяне под международен контрол на химическите оръжия на Сирия би било операция равносилна като логистика и финансиране на сухопътна военна интервенция.

По данни на Пентагона, само за охраната на 40 до 50 склада с химически оръжия в страната ще бъдат необходими 75 000 войници, които ще трябва да отбраняват арсеналите както от евентуални опити за провокация на правителствените сили, така и от бунтовниците. Освен това синтезирането на бойни отровни газове не е толкова трудно. На практика зарин може да се произведе дори от продукти, продавани в търговската мрежа.

По съвсем различен начин стоят обаче нещата с унищожаването на химическите оръжия.

"Ние се надяваме ", каза Путин, "че нашите сирийски партньори и приятели ще направят отговорен избор, че те не само ще позволят контрол над химическото им оръжие, но ще се съгласят, то да бъде унищожено и ще се присъединят към международната Конвенция за химическите оръжия ."

Унищожаването на токсични химикали е огромен бизнес. При това голяма част от парите идват от САЩ.

Когато Русия ратифицира Конвенцията за химическите оръжия през 1997 г., тя се оказа от почти 40 хиляди тона токсични вещества, съхранявани в седем специални арсенала. Оттогава страната успя да унищожи около три четвърти от запасите на зарин, соман, фосген, иприт и други отровни вещества, в проект, който се очаква да струва най-малко 3 милиарда щатски долара, частично финансиран от страните от Г-7.

САЩ също е в процес на химическо разоръжаване. Германският външен министър Гидо Вестервеле пък директно предложи на Сирия помощ в унищожаването на химическото оръжие. Но Асад едва ли ще възложи поръчката на западен изпълнител.

Независимо от това дали Сирия ще получи международна помощ, за да унищожи оръжията си, тя е платежоспособна достатъчно, да бъде един от най-големите оръжейни клиенти на Русия.

През последните месеци Дамаск дори увеличи плащанията по вече сключените договори, за да си осигури подкрепата на Москва. Сега Путин може да очаква неговият "партньор и приятел" в Дамаск да му даде огромна сделка за руския бизнес с унищожаване на химически арсенали.