На наскоро приключилата среща в Давос винаги са се събирали най-богатите и влиятелни хора в света. Голяма част идват с охраната си, с частните самолети и хеликоптерите, с глобалните си претенции. Мнозина от тях са виновни за този все по-разделен свят, в който живеем.

Сега ги гледаме от екраните "искрено загрижени" за големия разлом в социалното неравенство. Не им вярвам.

Ако бяха, щяха да посочат причината за задълбочаващата се пропаст в благосъстоянието и стандарта на живот между тях и останалите 99.9%. И тя е в почти неограничената свобода на централните банки и правото им да печатат пари, като успоредно насочват стрелите на гнева ни към онази част от 1%, които наистина са богати, но са именно предприемачите, които движат света и създават прогреса.

Смятам, че терминът "финансов капитализъм", с който се опитват да описват сегашните икономически отношения в развития свят, е напълно погрешен.

Капитализмът, не само според мен, е обществена организация, при която съществува конкуренция и хората носят рисковете и последствията от действията си. Не знам кой първи въведе определението "финансов капитализъм", но това, в което живеем в момента не е капитализъм. Аз бих го определил като финансов феодализъм. Защото големите финансови институции и банки са ни превърнали в свои васали, дори роби, заради дълговете, с които ни подчиняват и правят зависими, често - доживот.

Сегашното не е капитализъм. Защото, ако беше, през 2008 г. всички големи банки, които го бяха закършили тогава трябваше да бъдат оставени да фалират. Правило е, че всеки предприемач носи риса за собствената си икономическа дейност и ако сбърка - плаща, с парите си. А те какво направиха? На гърба на всички нас бяха спасени същите тези, които станаха още по-богати. Точно те са виновни за острото социално разслоение, за неравенството, за всеобщото обедняване извън привилегирования им кръг от прочутия златен 0.01%. Защото 0.99% от единия процент, към който ни насочват, всъщност са част от нас, но по-успели.

Традиционният, описван в книгите капитализъм отдавна не съществува. Ако той трябва да се променя е необходимо да се върне към по-нормалните мерки и правила, според които всеки е отговорен за дейността си . А тези "щастливи момчета", банкерите, какво направиха? Нещо изумително просто - приватизираха печалбите чрез спекулациите си и национализираха загубите си. Не случайно само за последните 6 години след кризата тяхното богатство се удвои още един път.

На фона на публичната информация за темите, разисквани в Давос, мога да кажа, че някои от участниците в този форум наистина са загрижени за високите нива на неравенство, достигнато в света. Но на повечето от тях това едва ли им прави впечатление, защото те нямат досег с реалността, която обитават останалите 99% от хората.

Нека не звучи преувеличено, но смятам, че и в САЩ отдавна няма капитализъм. И там е на власт финансовия феодализъм, с малки изключения. Китай е нещо различно, но целият т.нар. развит западен свят е в тази опасна орбита на диктата на парите и на силните над слабите.

Разбира се, светът няма да се свърши. Очевидно е, че тази система е изчерпала капацитета си и предстои срив, който ще бъде болезнен. Проблемът е колко драматичен ще бъде той, кога ще стане и кои ще са пострадалите - това вече никой не знае. Виждам го като процес, но няма да стане планово.

Чувам, че Световната банка и МВФ работят по проект как да организират специалните права за тираж като нова световна валута. СПТ са разчетна единица, чиято стойност ще се базира на кошница от валути за междудържавни плащания и заеми. Но още нищо не е ясно. Как ще се случи, начинът на разпределението им, как ще се убедят хората, че новите "пари" са солидни, ако успеят въобще да реализират проекта, е една много дълга дискусия. /БГНЕС/ Виктор Папазов, основател на Българската фондова борса, икономист и финансист/