Върховният административен съд застана на страната на "Булгартабак" и срещу закона

Магистратите отрекоха правото на миноритарните акционери на справедлива цена при смяна на собственик в борсова компания, пише "Капитал".

Капиталовият пазар получи удар от съдии - с тяхно решение за "Булгартабак холдинг" магистратите де факто обявиха, че миноритарните акционери няма защо да чакат справедлива цена, когато мажоритарният собственик в публична компания се смени. Лишаването от права идва след решение от 12 ноември на тричленен състав на Върховния административен съд по жалбата, заведена от основния акционер в "Булгартабак холдинг" - BT Invest, срещу санкция, наложена от Комисията за финансов надзор (КФН). През юни регулаторът поиска новият собственик на дружеството (Делян Пеевски по думите на Цветан Василев) да отправи търгово предложение и го лиши от право на глас в общото събрание. Офшорният притежател на холдинга обаче не се съобрази и гласува.

Сега с решението си съдиите на практика казват, че промяна в собствеността на публично дружество не задължава мажоритарния акционер да откупи книжата на малките инвеститори, въпреки че законът за публично предлагане недвусмислено го изисква. Процесът е знаков, защото става въпрос за второто по големина публично дружество с борсова капитализация от почти 370 млн. лв. Всъщност пазарът оцени неспазването на закона и от пролетта досега стопи с 25% оценката си за холдинга. Така всяка борсова компания ще може да препродава собственика си и така, дори контролът да бъде сменен, да избяга от задължението да плати.

Решението на ВАС не е окончателно и КФН може да обжалва пред петчленен състав.

"От това решение на съда произлиза реалността, че всеки път, когато се смени мажоритарният собственик и той е офшорна компания, няма да произтичат никакви задължения за публичната компания", коментира търговски адвокат. Той добави, че по този начин интересът на миноритарните собственици по никакъв начин не е защитен и решението е опасен прецедент.

"Това е поредният акт на ВАС, с който грубо се погазват елементарни текстове на закона и на правната логика. Естествено че за новия собственик на BT Invest - Livero Establishment, е субект, за който е възникнало задължение за отправяне на търгово предложение, а не както е посочено в мотивите на ВАС", смята друг юрист.

Подобни бяха коментарите и на представители на капиталовия пазар. Георги Койнов, управител на "Първа ФБК", определи като скандално гласуването на BT Invest въпреки санкцията на КФН.