В никакъв случай не трябва да се пипа данъчната система - да не се променят данъците, да не се въвеждат диференцирани ставки на ДДС.

За това призова от ефира на TV7 икономистът Владимир Каролев, който заедно с колегите си Кольо Парамов и Емил Хърсев обсъдиха т. нар. план "Орешарски", с който БСП се готви да управлява.

"В краткосрочен план няма откъде да дойдат повече приходи в бюджета", убеден е Каролев. Той е категоричен още, че не трябва да се търси дефицитно финансиране на социалните системи.

"На пенсионерите трябва ясно да им се каже, че ръст ще има само ако икономиката върви. Не трябва да се увеличава минималната работна заплата. В много развити държави няма административно наложена минимална заплата. Не знам защо хората очакват да скача заплатата, но не и на стоките", риторично попита Владимир Каролев.

Кольо Парамов започна разговора с твърдението, че не е известно какво пише в плана "Орешарски".

Емил Хърсев от своя страна коментира, че трябва да се даде свобода на фирмите, да се намали администрацията и да се напише нова регулаторна рамка за монополите.

"Монополи ще има, но трябва да се регулират. Така се прави в цивилизования свят", убеден е Хърсев. Той припомни, че когато бизнесът се остави да работи и не му се пречи, той много бързо се възстановява.

"Най-притеснително е спирането на пенсионната реформа", добави Владимир Каролев. "Не виждам предложения за реформи в секторите "свещени крави" - железници, полиция и администрация", завърши от своя страна Емил Хърсев.