Над  250 милиона евро е отпуснала през тази година Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ за финансиране на инвестиционни проекти в България. Това обяви в Пловдив директорът на Банката за България Даниел Берг.

Директорите на ЕБВР, УниКредит Булбанк и КЦМ АД официално подписаха в Пловдив договор за инвестиционен заем  в размер на 95 милиона евро. Договорът ще осигури финансирането на проект "Технологично обновление и разширение на производството на КЦМ АД."

След реализацията на проекта ще бъдат намалени ресурсните разходи; енергийните разходи за производство на олово ще се понижат с 50 процента, а при производството на цинк  ще се намалят с 30 на сто. Екологичният ефект от проекта ще бъде намаляване на емисиите парникови газове, прах и вредни вещества в атмосферата, както и намаляване на генерираните отпадъци, съобщиха от дружеството.

По данни на компанията годишно в КЦМ АД се произвеждат 65 хиляди тона олово и 75 хиляди тона цинк. Продажбите на дружеството за 2009 г. възлизат на 370 507 хиляди лева.

С финализиране на технологичното обновяване производството на метали от вторични суровини ще достигне 25 на сто от общото производство на олово и 30 процента от общото производство на цинк. Проектът ще се реализира за срок от 36 месеца, като пряко в изпълнението му ще бъдат заети 250 специалисти, а индиректно се очаква да нарастне и броят на заетите работници при бълграските фирми подизпълнители. В КЦМ работят 1 300 човека, деветдесет на сто от годишните продажби за в чужбина. Днешното събитие показва, че  за да се справим с кризата и по-бързо да я преодолеем, трябва да има добри проекти, предприемчивост и добро управление, заяви Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на  УниКредит Булбанк. Никола Добрев, главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД, отправи благодарности за подкрепата на банките партньори. „Дълго подготвяхме този проект, уверен съм, че развитието на КЦМ ще продължи да дава положителен ефект върху цялостното развитие на Пловдив”, заяви той.