За България миналата година Европейската служба за борба с измамите с евросредства - ОЛАФ е получила 46 сигнала от т.нар. частни източници и по този показател страната води пред всички останали държави. Друг канал за приемане на сигнали са обществените източници - Европейската комисия, държавни институции и организации. През миналата година за България са получени само четири такива сигнала. Какво означава това? 

"Ако от една страна идват много сигнали от частни източници за възможни нарушения и много малко или никакви сигнали от обществени източници, тогава има проблем. Ако има големи разлики това означава, че или държавата е много честна и няма измамници, или няма доверие в ОЛАФ. Според това съотношение най-голямо доверие в службата има Германия - 38 сигнала от обществени организации и също толкова от частни източници. Разбирате, че в България положението е съвсем различно", коментира Джовани Кеслер, генерален директор на ОЛАФ, съобщава БНТ. 

За разлика от преди, тази година ОЛАФ не дава броя на разследванията държава по държава. Директорът на службата обясни защо това е така. 

"Разследванията стават все по-европейски, а не национални. Дори за най-обикновените измами. Да вземем случай в България. Измамникът, получил европейските пари, е българин. Но фактурите са били издадени в Германия. Тогава този случай български ли е, или е германски? Или и двете? И това е прост случаи. Има доста по-сложни. Заради това не даваме класация по държави, защото посочването на отделна държава е подвеждащо". 

Кеслер отказа да съобщи подробности за текущи разследвания в България. Със сигурност се знае, че службата сега се занимава със сделка, при която Министерството на земеделието е възложило на бивши негови служителки да направят страници в социални мрежи на Програмата за развитие на селските райони, а фирмата им да получи за това 48 000 лева. 

През миналата година ОЛАФ е започнал 431 разследвания, а през 2011 - 147. Намалено е и времето, което е необходимо за разследване и сега един случай се приключва средно за по-малко от две години. 

ОЛАФ не може да задължи държавите или фирмите да върнат парите, а прави препоръки. Миналата година е имало препоръки за връщане на 284 милиона евро, но в европейския бюджет са били възстановени почти три пъти по-малко – 94.5 милиона евро. През 2012 службата е приключила рекорден брой разследвания - 465.