Комисията за финансов надзор задължи ДФ Стандарт Асет мениджмънт да извърши обратно изкупуване на дялове от фондовете си ДФ Стандарт Инвестъмнт Консервативен Фонд, ДФ Стандарт Инвестъмнт Високодоходен Фонд и Стандарт Инвестмънт Балансиран Фонд. Поръчки за обратното им изкупуване са били подадени от УПФ-Бъдеще на 5 и 6 декември 2011 година и не са били уважени в цялост.  Ето защо пенсионният фонд подава жалба в надзорния орган КФН.

Договорните фондове са длъжни да извършват такива обратни изкупувания от клиенти. Проверка на КФН е потвърдила, че жалбата срещу Стандарт Асет Мениджмънт е основателна и задължава дружеството да изпълни ангажимента си към пенсионния фонд в четиридневен срок. Административно това се налага с 3 постановления за административни мерки, издадени на 6 март.

Комисията отчита, че пенсионен фонд Бъдеще са подали в изключително кратък период от време поръчки за обратно изкупуване на изключително висока стойност, като до настоящия момент управляващото дружество на фондовете на Стандарт не е успяло да изпълни поръчки за 1 442 867 лв. от дължимите 2 312 111 лв. В свое оправдание от там посочват, чe поръчките за обратно изкупуване са реално неизпълняеми заради условията на българския капиталов пазар в момента. Спадът на сделките и техния брой на БФБ - София е драстичен, а една от най-големите позиции на фонда в Биовет АД е неликвидна. Едновременното изсипване на големи пакети от акции на пазара би довело до неговия срив, до рязко и неоправдано понижаване на тяхната цена, което от своя страна би имало обратен ефект, а именно рязък спад в цените на основните активи на фонда, се посочва още в обясненията на Стандарт пред КФН.

В Комисията за финансов надзор обаче обръщат внимание върху факта, че тези оправдания не кореспондират с действията на управляващото дружество. По данни на Надзора след подаването на поръчка от ПОД - Бъдеще АД, за сметка на управлявания ДФ Стандарт Инвестъмнт Консервативен фонд, управляващото дружество е осъществило нови закупувания на ценни книжа на обща стойност 326 538.20 лв., а през месец януари 2012 година са закупени ценни книжа на стойност 219 901.72 лв. Тоест, независимо, че УД-то не е изпълнило изцяло задължението си по подадената поръчка за обратно изкупуване, то е извършило нови инвестиции на обща стойност от 546 439.92 лв.

От КФН не са съгласни и с тезата за неликвидния пазар на акции на БФБ и за евентуалния силно негативен ефект, с оглед на което дават четири дневен срок на Стандарт Асет Мениджмънт да изпълни задължението си към клиента.

Стандарт Асет Мениджмънт АД бе изгонено от професионалната организация Българска асоциация на управляващите дружества през ноември миналата година заради нарушения на Етичния кодекс. Според колегията Стандарт не съблюдава изискванията на фондовата индустрия при управлението на активи, като например гаранция, че всички клиенти се третират еднакво, че нивото на годишните оперативни разходи не надвишава 5% от размера на активите на фонда и други. Пред DarikFinance.bg тогава от Стандарт се заканиха да съдят БАУД за отлъчването им от професионалната общонст.

През месец май миналата година пък фирмата НИКРИ ЕООД, която е работила със Стандарт Асет Мениджмънт в качеството й на наемодател, се оплака в медиите, че дружеството е натрупало задължения от неплащани наеми  в размер на 400 хил. лв.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!