Комисията за финансов надзор работи по сигнал на четири от най-големите пенсионни фондове, които предупреждават за нарушения и отправят обвинения за манипулиране на капиталовия пазар от страна на техни конкуренти. Това съобщи председателя на КФН Стоян Мавродиев в парламента.

Пред депутатите от Парламентарната комисия по бюджет и финанси. Мавродиев обясни, че преди да подадат сигнала адресиран до КФН и до финансовото министерство, представители на четирите фонда са се срещнали лично с него и той ги и посъветвал да подходят по този начин. По думите му въпросните четири дружества също ще бъдат разследвани.

"Ще разследваме четирите фонда подписали писмото и няма да приемам подхода едни участници да атакуват други, при положение, че са в конкуренция. Ако открием данни за картел ще сезираме Комисията за защита на конкуренцията", каза Мавродиев. Според него трябва "да има равно правно третиране и да не бъдем обвинени от едни фондове, че извършваме някаква репресивна дейност по отношение на тях и обратно."

От своя страна зам.-председателят на КФН Ангел Джалъзов посочи, че за периода от април 2004 г. до края на 2014 г. по предварителни данни доходността на универсалните пенсионни фондове общо е минус 1.7%. Ако се вземе целият период на съществуването им от 2002 г. насам, доходността, която са реализирали е 20.29% или средно по 1.46% на година.

От 2003 г. до 2010 г. наказателните постановления за сключване на сделки със свързани лица на БФБ, издадени от КФН са били 15, а през последните 4 години броят на влезлите в сила наказателни постановления е 21.

Въпреки това, според Джалъзов, комисията не разполага с необходимите инструменти да предотвратява инвестиции в свързани компании, тъй като в Кодекса за социално осигуряване, който регламентира дейността на пенсионните фондове, не са ясно разграничени дефинициите за икономическа група, дружество-майка и дъщерно дружество.

От КФН предлагат промени в закона, с които да се подобри контролът върху пенсионните фондове. Сред предложенията са ясно дефиниране на предприятие майка и дъщерно дружество и намаление на таксите на пенсионните фондове с 40%.