Не може да се очаква, че депозитите от кипърските банки ще бъдат изтеглени и насочени към банки в страни от региона, в това число и в България. Страната ни няма интерес от привличането на тези средства. Коментари в тази насока направиха висши мениджъри на УниКредит, според които събитията в Кипър нямат потенциал да дестабилизират банковата система в Европа.

 

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и председател на Асоциацията на банките в България


Какви са изводите за нас, в България, от създалата се ситуация в Кипър?

 

Изводът от създалата се ситуация е, че по-добре да имаме балансирана икономика, в която банките не са по-големи от необходимото, а също и че трябват консервативни регулации, защото в противен случай, особено когато става дума за не много силни икономики, спасяването на банките, само по себе си става, трудна задача.

 

Според мен тези мерки ще сработят. Ние през 1997-ма година всъщност загубихме депозитите си без да ни питат. Така че ние това нещо сме го преживели. Разбира се, технологията е била малко по-различна, но резултатът бе същия.

 

Тези пари, които са депозирани в момента в кипърски банки, биха могли лесно да бъдат преместени, защо не в България. Това опасност ли е или възможност?

 

Ние няма нужда ние да се опитваме да ставаме следващия Кипър. Нашите депозити тука ни стигат и честно да ви кажа, ако тези пари излязат от Кипър, те ще отидат в Швейцария, Люксембург, Лондон - все места, които са големи, световни центрове и които са много по-атрактивни, отколкото ние можем да бъдем.

 

Това не изключва някои инцидентни случаи, къде емоционални, къде прагматични, при които да се формират потоци, които да влязат тук. Но не можем да разчитаме на това като на фактор за развитие.

 

Има ли опасност това, което се случи в Кипър, да се повтори и в други държави от еврозоната - Италия или Испания?

 

Мисля, че няма непосредствена опасност, но при всички случаи се създава прецедент, който като една предупредителна червена лампичка започва да свети и да алармира, че това е възможен сценарий. Тоест, трябва да се правят реформи, трябва да се балансират бюджетите, трябва да се харчи според възможностите, за да не се стига до такива драматични обрати.

 

Личното ви мнение - израз на какво е тази наложена мярка?

 

Израз на безизходица и освен това на необходимост да има солидарност от страна на хората, които са депозирали там парите си. В една голяма част те са чужденци, които, нека да си го кажем в прав текст, са използвали Кипър като удобно място с по-ниски данъци. Но това показва, че всяка монета винаги има и обратна страна. Тоест, асоциираните рискове не са били пресметнати от тези, които са си държали парите там.

 

 

Мауро Маскио, директор Банкиране на дребно на УниКредит за Централна и Източна Европа

 

До какво може да доведе конфискацията на средства от спестителите в Кипър? Има ли потенциал това да дестабилизира европейския банков сектор като цяло?

 

Ситуацията, в много аспекти, все още е неясна. Смятам, че кризата не е достатъчно добре разбрана. Не смятам, че това, което се случва в Кипър би променил нещо. Депозитите ще си останат най-сигурният начин за съхранение на парите на клиентите. Също така не очаквам, че тази криза би могла да се превърне в причина за нови усложнения в Европа.

 

Появиха се съмнения, че тази мярка би могла да се повтори и в други държави, които потърсят спасителна помощ заради дълговата криза и в които населението разполага с по-значително благосъстояние. Освен това евентуални милиардни трансфери от Кипър към банки в други страни би създало нестабилност...

 

Не очаквам, че това, което се случва в Кипър, ще се повтори и в други страни. Основната причина банковият сектор да съществува, е потребността от финансово обслужване, която клиентите имат. До момента банките успяват да отговорят на тази потребност и да обслужват своите клиенти. Разбира се, има рискови ситуации, които се получават отчасти заради грешки на мениджмънта или заради необичайни събития, но рисковете от създалата се ситуация според мен не са с чак толкова големи.

 

А защо инвеститорите по целия свят са толкова притеснени? Сигурно сте видял как реагираха пазарите през последните 24 часа.

 

Защото са притеснени от неяснотата и защото се опасяват, че кризата там е с голям магнитут.