През юни Китай е увеличил с 5.7 милиарда долара инвестициите си в щатски ДЦК до 1.17 трилиона долара, показват данните на щатското финансово министерство. През май покупките на американски дълг възлизаха на 7.3 млрд., а през април на 7.6 млрд. долара.

Според експертите, това е най-добрият от целия списък с лоши избори за Китай, който търси най-добрия начин да диверсифицира огромните си валутни резерви – които вече достигнаха 3.2 трилиона.

Китай е най-големият кредитор на САЩ, отбелязва China Daily. Втора остава Япония, която през юни е свила инвестициите си в щатски дълг с 1.4 милиарда до 911 млрд. долара. Великобритания е купувала щатски дълг през юни, като притежава ценни книги на американското правителство в размер на 350 млрд. долара.

Според китайски икономист, въпреки бавния икономически ръст и понижения кредитен рейтинг на САЩ, Китай в момента просто няма по-добра опция. Въпреки всичко, икономическите фундаменти на Щатите остават стабилни.

Но е за отбелязване, че статистиката е за юни, т.е. преди холивудската истерия около избягването на държавния фалит в последната минута.

Според икономист в BNP Paribas, това, което има значение е не колко е прирастът на китайските активи в щатски долари, а какъв е делът на новозакупените американски ДЦК в прираста на китайските валутни резерви. Въпреки че няма достъп до точни данни, според експерта това съотношение намалява.

Единственият начин Китай да реши проблема с твърде многото валута, която печели в чужбина, е да постигне баланс във външната си търговия. Само през юли Китай постигна търговски излишък в размер на 31.5 млрд. долара, след рекорден по обем на експорта месец.

Анализаторите считат, че Китай следва да увеличи дела на златото във валутните си резерви, тъй като пропорционално на размера на икономиката златните запаси са значително по-ниски от другите страни.

Опция е и повече деноминирани в евро активи, както и повече облигации на развиващите се пазари.

А китайски професор по политология в Университета в Пенсилвания счита, че Пекин трябва да стане по-изобретателен какво да прави с парите си, като например да започне да изкупува изпитващи финансови затруднения щатски компании. Конгресът ще се противопостави на китайските инвестиции в стратегически отрасли като петрол и оръжие, но има и по-приемливи бизнес възможности.