Китай погва доставчиците на услугата телефонни разговори през интернет, като Skype, за да защити държавният монопол в сектора, съобщи AP.

От Министерството на индустрията и информационните технологии в Пекин са заявили че работят, за да противодействат на „незаконните интернет телефони услуги“, но без все още да прецизират конкретни действия.

Според експерти компании като Skype реално оперират в сивия сектор, според китайското законодателство и това е предупреждение към тях да не се разрастват твърде много и да не конкурират държавните фирми.

Китай, който през тази седмица отчете, че броят на местните интернет потребители е достигнал 450 милиона, има силен интерес да контролира внимателно достъпа до мрежата, тъй като услугите на Skype често се ползват от дисиденти и активисти, пледиращи за свобода на информацията.

Освен това китайските държавни компании като China Telecom и China Unicom имат изключителни права в предлагането на интернет телефония, но реално ограничават тази си дейност до пробни опити в четирите най-големи града в страната, което дава на частните фирми огромни възможности за растеж.