Между 2005 и 2010 г. Китай е успял да постигне намаление от 20% на въглеродните емисии на единица продукция. Плановете са за още 17% намаление до 2015 г.

Тази статистика е впечатляваща, но се отнася само за въглеродните емисии на единица икономически продукт – отбелязва New York Times. Тоест макар че през периода съвкупните емисии са се покачили заедно с главоломния ръст на икономиката, китайското стопанство е станало по-малко енергийно интензивно.

Данните бяха публикувани в обширен доклад, който е първото обобщение от страна на Китай по въпроса за националните парникови газове. Повечето данни бяха известни и по-рано, новото е, че Пекин показва, че забелязва работата на екологичните неправителствени световни организации.

Екологичните НПО по-рано бяха напълно игнорирани от китайските власти. Но Китай този път каза, че оценява позитивно проекта „Часът на Земята“ на WWF, както и дейността на екологичната частна организация Energy Foundation.

Другото ново старо нещо е, че Китай настоява развитите страни да направят повече за намаляване на емисиите си, тъй като богатите изостават, докато развиващите се страни бързо дават своя принос. Според Китай, 57% от постигнатото до този момент намаляване на емисиите се дължи на усилията на развиващите се държави.

Следващият рунд преговори за климата започва в понеделник, 28 ноември, в южноафриканския град Дърбън. Позицията на китайския представител е, че въпреки финансовата криза страните с по-големи финансови възможности трябва да наберат фонд от 100 млрд. долара, от който да се финансират подобрения в икономическата ефективност.