Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ днес отбелязва 50-годишния си юбилей, предаде ДПА. Първоначално организацията е създадена, за да следи за прилагането на "Плана Маршал", с който САЩ подпомагат европейските страни след Втората световна война. Задачите на ОИСР постепенно се променят и тя вече е по-скоро експертна организация, която дава не пари, а "добри съвети".

ОИСР е важен международен форум за обсъждане и постигане на споразумения в областта на икономическата политика. Организацията има важна роля в борбата срещу данъчните убежища и е един от най-търсените в света консултанти по въпросите на икономическото развитие и данъчните политики, образователните реформи, политиките за опазване на околната среда и развитие на енергетиката.

"Институцията постоянно разширява полето си на компетентност, за да покрие цялостно политиката и да привлече към дейността си все повече страни", отбеляза френският президент Никола Саркози, който първи честити юбилея. "От 50 години ОИСР допринася за определянето на най-добрите практики в икономиката и международната политика", подчерта президентът.

"След присъединяването на Естония ОИСР ще има 34 страни членки", отбелязва организацията. В ОИСР вече членуват Полша, Чехия, Унгария, Словения и Словакия. Русия, Индия, Китай, Бразилия, Южна Африка и Индонезия са засвидетелствали интереса си от работата на организацията и са потенциални кандидати за присъединяване, допълва ОИСР.


В организацията, която е известна и като клуба на развитите промишлени страни, всяка членка има един глас, като в заседанията участва и Европейската комисия. Експертните доклади на организацията за насърчаването на заетостта и повишаване на жизнения стандарт, за развитие и световна търговия се използват от още 70 страни. В заседанията на близо 200 комисии и експертни групи годишно участват около 40 000 експерти от цял свят. БТА