Ръководството на КНСБ приветства позицията на министър Емилия Масларова да подкрепи предложението на синдиката за увеличаване на минималната работна заплата, заяви за Дарик вицепрезидентът на конфедерацията Пламен Димитров. По думите му правителството също трябва да се вслуша в това предложение.

В понеделник ръководството на КНСБ внесе декларация до премиера Сергей Станишев с предложение за конкретни механизми за увеличаване на минималната работна заплата и обезщетенията за безработица. 

Минималната заплата трябваше да бъде увеличена с много повече още в началото на годината. Сега искаме от 1 юли да бъде увеличена и да достигне 60 процента от средната работна заплата за страната. Трябва да има механизми във връзка с прага на бедност. Това каза Европейският парламент преди два месеца. Според мен това е жизнено необходима мярка за запазване на покупателната способност на населението, оттам за стимулиране на вътрешното търсене, оттам за потреблението, оттам за запазване на работните места и оттам за производството на бизнеса, каза Димитров.

Той потвърди готовността на КНСБ да преговаря с бизнеса за запазване на работните места, но не чрез намаляване на заплатите.

Ние сядаме на масата и искаме да видим първо икономическите данни, поръчките на едно предприятие, какви са му задълженията. Всяко предприятие е различно, обобщение не може да се прави, но най-важното нещо е запазването на работните места, каза вицепрезидентът на КНСБ.