Сливанията и придобиванията в бизнеса изгряват с нова сила в кризата не само заради по-атрактивните цени, но и заради голямата разлика в оценките, които дават продавачите и купувачите на пазара. Когато двете страни не могат да достигнат консенсус, на ход са опциите за извършване на сливание между компаниите.

Това е изводът от анализ на пазара, извършен от анализаторската компания BDO. В момента 55% от компаниите, които са планирали някакъв вид голяма сделка, не са успели да я осъществят и едва ли ще го направят до края на годината. Много от тях стискат значително количество пари в брой, което оказва слаб натиск върху тях да се разделят с активи. Огромна е обаче бездната между оценките на активите, които правят онези от бизнесите, тръгнали да правят покупки, за да подсигурят растежа си, и продавачите, които не са в нужда от кеш и за това и не бързат да се разделят с активите си. Любопитно е още, че повечето от потенциалните продавачи не смятат, че цените на активите им ще се променят съществено през следващите 12 месеца, което също не ги притиска да бързат.

В същото време 75% от компаниите, участвали в анализа на BDO, не са се отказали от намеренията си да извършат някаква форма на придобиване до края на тази година, като най-силен е този стремеж сред публичните дружества. The Independent