Днес в сделка извън регулирания пазар бе декларирано, че са платени 258 192 000 лева за пакет от малко над 8% от акциите на Енергони АД, при цена от 5.868 лева за лот.

От дружеството докладваха, че тази сделка е довела до изменение на структурата на акционерното участие в най-голямата по пазарна капитализация българска компания.

Дяловото участие на изпълнителния директор Михаил Георгопападакос в капитала на дружеството е достигнало 46.31 %, докато Роял Фънд България АД е купила 8.04 % от акциите на скандалната компания.

Според данните от Агенцията по вписванията Роял Фънд България е регистрирана на 13 октомври миналата година с внесен капитал от 50 000 лв. В управителния съвет на дружеството влизат Пламен Илиев, Кирил Артинов и Васил Велинов.

Компанията се занимава със строителство и ремонт на сгради за жилищни и производствени нужди; Управление и отдаване под наем на недвижими имоти; Покупка на недвижими имоти, стоки или други вещи с цел препродажба в първоначален, преработен или обработен вид; Изграждане и управление на енергийни проекти, съоръжения и системи.

Едноличен собственик на Роял Фънд България е регистрираният през 2009 г. инвестиционен и търговски посредник Тулекс ЕООД, с управител Пламен Илиев.

Остава неясно откъде идват парите за финансиране на сделката за покупка на 8.04% от Енергони.

Кой обаче е Пламен Илиев? Бивш председател на комисията по стопанска политика в Столичния общински съвет. Лидер и основател на политическата формация Демократи за София, бивш член на ръководството на ССД на Стефан Софиянски, от които се отцепва в средата на миналото десетилетие.

Бил е подсъдим за злоупотреби във Фондация "Демокрация", в качеството си на изпълнителен директор, но е оправдан по всички обвинения. Фирмата Тулекс участва в изграждането на луксозни комплекси в Банско.