Банките изкуствено надуват цената на алуминия и от това страдат не само компаниите, произвеждащи метални опаковки за напитки, но и потребителите, които плащат по-скъпо за бира или безалкохолна напитка в кенче. За това алармира организацията Beverage Can Makers Europe, която е сезирала Европейската комисия и други регулатори по проблема.

 

В статия на Telegraph се посочва, че организацията е достатъчно влиятелна, с членове като Rexam, участващи в индекса FTSE 100, търгуван на борсата в Лондон.

 

Според производителите на алуминиеви кенчета за напитки банките, които участват в търговията на борсата за метали в Лондон - London Metal Exchange, са твърде бавни в доставката на контракти, което създава изкуствен недостиг от суровина на пазара и изкривява картината на търсене и предлагане на алуминия.

 

Ето защо организацията е сезирала регулаторните институции, които имат власт да се намесят, като ги призовава за действия среищу така създадената система.

 

Въпреки, че много от производителите на алуминиеви опаковки зареждат суровината от други доставчици, а не от борсата за метали в Лондон, за тях този регулиран пазар е от изключителна важност, тъй като той служи за източник от последна инстанция, когато няма друга възможност за физическа доставка на алуминий. Освен това котировките там служат за ориентир на цените в извънборсовата търговия.

 

Банките, участващи в търговията на London Metal Exchange имат възможност да манипулират търговията, тъй като под техен контрол за повечето от 700 склада, от които се черпи суровина, когато има търсене на пазара.

 

Има случаи, в които производителите на алуминиеви опаковки трябва да чакат 18 месеца до физическата доставка на метала, като през цялото това време те плащат наем за склад, пише Telegraph. Дългата редица от чакащи за доставка води до ръст в цената и подозрения, че банките умишлено се манипулират системата в своя полза.

 

Подобни съмнения имат и в САЩ, където регулаторните институции подготвят разследване срещу Goldman Sachs и JP Morgan за това, че оказват влияние върху пазарните цени на металите.