Прогнозите са трудна работа. Тази обаче е лесна - световното население ще нараства най-бързо в Африка. Къде ще намерят поминък тези хора? Пита Клаус-Дитер Франкенбергер във Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Съгласно прогноза на ООН, до 2050 година световното население ще нарасне с 2.4 милиарда души и ще достигне 9.7 милиарда А през 2100 година населението на Земята ще бъде над 11 милиарда.

Междувременно Африка ще догони Азия по население. Човек не бива веднага да се плаши от тези цифри, пише Deutsche Welle.

Тук обаче става въпрос за процеси, чието въздействие върху потреблението на ресурсите, климата, урбанизацията и световната политика едва ли могат да се изчислят. Това се отнася също и до миграцията на населението в глобален мащаб.

Всички демографски прогнози, които, разбира се, не могат точно да прогнозират бъдещето и се базират на предположения, имат нещо общо помежду си - населението нараства с най-бързи темпове в Африка, както никъде другаде по света. И в края на века Черният континент почти ще се изравни по население с Азия.

Как ще се изхранват тези хора? Ще намерят ли поминък? Или, като много други, милиони ще напуснат своята родина в търсене на един по-добър живот? И къде ще го намерят? В старите развити държави? Вероятно.

Населението на развитите страни застарява и намалява. С едно единствено голямо изключение – САЩ, където икономиката е отворена към имигрантите.