Германия ще приеме идеята за увеличаване на капацитета, който има Европейския фонд за финансова стабилност, а също и да се засили неговата роля при разрешаване на трудната ситуация в еврозоната, пише Financial Times, позовавайки се на свои източници в Берлин и Брюксел.

До момента EFSF разполага с 440 млрд. евро, според източниците на FT възможно е да му се предоставят още по-високи гаранции. Предложението ще бъде поставено за гласуване в началото на февруари, на срещата на 17 - страни членки на еврозоната и правителствените ръководители на ЕС. 

Различна е версията на тази история през призмата на Frankfurter Allgemeine Zeitung. Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в Брюксел настоява за увеличение на "спасителния чадър", което да изпрати успокоителен сигнал на пазарите и да разшири пространството за действие в подкрепа на финансите на страните членки.

Меркел от Берлин се противопоставя: спасяването на Ирландия коства 10% от капацитета на фонда. Ресурсите на EFSF остават до голяма степен непотърсени и затова е неуместно да се раширява фондът за гарантиране стабилността на еврото.

Нещо повече, този момент не е най-подходящото време да се дискутира дали някога размерът на фонда ще трябва да се увеличава - казала е още германският канцлер. Силвио Берлускони, италианският премиер, я подкрепя: в този момент психологията е особено важна. Испания и Италия днес ще предложат облигации на пазара.

Позицията на Берлин гласи, че увеличаването на фонда за спасяване на еврото трябва да е част от пакет мерки, целящи по-голяма сигурност и координация между финансите на страните-членки, отколкото сега се планира - което в редица случаи изисква законодателно одобрение сред страните от валутата на 17-те. По-големият спасителен фонд например означава гласуване в Бундестага.

FAZ обяснява още, че фондът EFSF от гарантираните 440 млрд. евро на практика може да ползва само 250 млрд. евро, тъй като той пласира на пазара само първокласни облигации.