Близо 6,5 милиона кутии контрабандни цигари задържаха в Съдинение антимафиоти и полицаи от Пловдив. Задържани са четирима мъже, двама от тях са криминално проявени и осъждани за кражби и контрабанда, потвърди за Дарик директорът на пловдинската полиция Тодор Чонов.
Щетите за държавния бюджет се изчисляват на около 2,5 млн. лева. Цигарите  са били подготвени за продажба на вътрешния пазар.

Групата не е била наблюдавана, полицията е действала по  сигнал. Цигарите са открити в Съединение в товарен автомобил "ДАФ" с български регистрационни номера.  При прегледа на товарния отсек на камиона са установени 6 425 000 кутии цигари от марките "Capital", "Dorchester" и "Bon".

Камионът е задържан и претърсен в складово помещение на фирма „Топливо" АД в момент на разтоварване на стоката. Задържан е 39-годишният управител  на складовото помещение на фирмата, шофьорът на камиона -на 25 години и още двама мъже на 48 и 21 години.

Предстоят още арести и претърсвания на домове. Разпитани ще бъдат всички съпричастни към схемата, обясни старши комисар Тодор Чонов. Образувано е досъдебно производство. Материалите са докладвани в Районната прокуратура в Пловдив. Предстои да бъде изяснен произходът на превозваната контрабандна стока.

Трима от заържаните остават в ареста за 72 часа. На тях са им повдигнати обвинения за държане и разпространение на огромно количество акцизни стоки без бандерол, съобщи за Дарик районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова.

За четвъртия от задържаните е установено, че няма съпричастност по случая и е освободен. Предстои прокуратурата да внесе искане за налагане на най-тежката мярка за тримата „задържане под стража".

Все още не е ясно кой е собственик на камиона, нито чия собственост е фирмата, тъй като единият от задържаните е управител на складовото помещение в „Топливо" АД,  но не и собственик на фирмата, обясни прокурорът.