Правителството ще продаде "Булгартабак" за около 100 милиона евро, съобщи в Благоевград депутатът от "Коалиция за България" Корнелия Нинова, като уточни, че се позовава на изказване на министър Трайчо Трайков.

"Това е твърде евтина приватизация и държавата ще загуби от нея. Ще загубят и определените за търгуване фабрики в София и Благоевград, както и тютюнопризводителите. Реалната стойност на холдинга е много по-висока от 100 милиона евро. През последната година нарасна с повече от 58 процента печалбата от износ на цигари, независимо, че Симеон Дянков срина вътрешния пазар, като не се пребори с контрабандата", коментира Нинова.

"134 милиона лева има дружеството по банкови сметки, балансова стойност възлиза на 195 милиона лева, висок е и пазарният дял, формиран от износа. Решението на Агенцията за приватизация вече е факт. Още в критериите за продажба на дружеството е сложен капан. В критериите няма ясни изисквания към бъдещия инвеститор за запазване производството на родните марки цигари, както и по отношение на българското тютюнопроизводство", заяви Корнелия Нинова.

"От интервю на директора на АП, става ясно, че самият той допуска вероятността някой да купи "Булгартабак" и да го затвори. В решението за приватизация липсва и фиксирана цена, на която новият собственик на дружеството ще изкупува тютюна от нашите производители. Те ще бъдат обречени на глад и мизерия", прогнозира депутатът Нинова.

Численият състав на работещите във фабриките в Благоевград и в София ще бъде запазен за срок от три години, за този период няма да се намаляват и възнагражденията им, се сочи отще в решението за приватизация. Преди две седмици лично министър Симеон Дянков заяви в Благоевград, че приватизаторът ще запази работните места за пет години.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!