"Не може да има проблеми със Симеон Дянков, защото по принцип и той, и ние в агенцията имахме разговори с премиера". Това каза пред Нова телевизия директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов във връзка с преместването на митниците в Русе.

"Всички подкрепяме тази политика за децентрализация, но това е много сериозен въпрос и подлежи на сериозен анализ. По този въпрос трябва да има политически консенсус", заяви Танов.

Според него, решението трябва да се вземе в Народното събрание с дългосрочна перспектива, "за да се знае през коя година какво се случва".

"Няма шанс на този етап да се преместим в Русе, защото няма материална база и го няма нужния анализ да покаже какво се случва след това преместване", уточни още Танов.

Директорът на агенцията каза, че са събрани с 500 млн. повече за първите 8 месеца на тази в сравнение с миналата година. Танов посочи и че агенцията изпълнява плана си, а има и сериозно преизпълнение от 120 млн. Той каза, че това преизпълнение е гаранция, че каквото и да се случва в останалите 3 месеца до края на годината, няма риск за бюджета на митниците.

Преизпълнението идва от всички пера – 80 млн. повече има ръст, например, при акциза за цигари, похвали се Танов.

За корупцията в митниците, Танов подчерта, че тя чувствително е намаляла и ще намалява в българските митници. "Защото за последните 2 години около 800 служители са освободени. Бях поел като ангажимент, че лица с прякори няма да има в агенцията, това се случи.

Повече от 600 млади хора са назначени, аз вярвам в тях, че няма да се подадат на корупционен натиск.

"Българи са участници в много от каналите за пренос на кокаин. По мое време имаше разработки, повече от 4 случаи имаше с яхти, където основно свързани с трафика на наркотици бяха българи. Това не ме изненадва, но това е въпрос на доказване. Мисля, че след това, което се случи в Испания, нещата ще станат по-прозрачни", обясни Ваньо Танов.