През лятото на тази година да се въведе пълна забрана за пушене в заведенията до 50 кв. м. Това са решили министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова, представители на икономическото министерство, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Браншовата асоциация на ресторантьорите в София на среща при премиера Бойко Борисов. Предложението предстои да се разгледа от ПГ на ГЕРБ, съобщават от здравното министерство.

Като причини за решението се изтъкват подобряването на здравословната среда за живот и на премахването на неравнопоставените условия за работа на бизнеса у нас.

В момента има различен режим за ограничаване на тютюнопушенето на закрити обществени места. Големите заведения над 50 кв. м. трябва да обособят специална зона за пушачи, за чието създаване да инвестират допълнителни средства. В противен случай трябва да забранят изцяло пушенето в тези заведения. В същото време собствениците на малките кафенета и барове под 50 кв. м. могат да избират дали в тях да се пуши или не. Според бизнеса това създава неравнопоставеност в работата им. Затова в средата на годината ще се въведе пълна забрана за пушене в малките заведения.

През 2012 г. ще се вземе решение и затова кога в страната ще се въведе пълната забрана за пушене на всички закрити обществени места.