Млекопреработвателното предприятие "Кодап" се продава на търг от Уникредит Булбанк заради неплатени дългове, става ясно от обявление на банката.

Дружеството е по-известно с марките си My Day. Банката е обявила за продажба търговското предприятие без производствените активи, пише "Капитал Daily".

Минималната цена за "Кодап" е 5.1 млн. евро, срещу които кандидат-купувачите могат да получат правата, задълженията и фактическите отношения. За цената не се дължи ДДС, уточняват от "Уникредит".

Офертите за покупка ще се приемат до 12 часа на 17 юли само писмено. Същия ден в 13 часа ще бъдат отворени предложенията и ако има желаещи, ще се проведе и устен търг със стъпка за надаване 100 хил. евро. За участие трябва да се купят информационни документи и да се внесат 1 млн. евро депозит като гаранция. Срокът за плащане на цялата сума от печелившия ще е 5 август.

Предприятието "Кодап" е заложено в Уникредит Булбанк, а според обявлението за продажба производственият актив е предоставен като обезпечение на друг кредитор.

Това е причината да се продава само фирмата, без мощностите. Справка в Търговския регистър показва, че върху търговското предприятие "Кодап" има учредени два залога, и двата са в полза на Уникредит Булбанк. Първият е от януари 2013 г. и е за дълг от 11.023 млн. лв. Другият договор е от февруари миналата година и е за дълг от 639 хил. евро.

"Кодап" е еднолична собственост на италианската компания Co.Da.P., която е известна с марките си Codap, Hulala, Gran Cucina.

Българското поделение е посочено в сайта на компанията майка като действащо предприятие, основано 2001 г., с лидерски позиции на пазара на млечни продукти и износ в 17 държави в Европа.