Масовият приток на имигранти може да се използва за подобряване на положението в забавените от дълговата криза западноевропейски икономики, заяви директорът на Международния валутен фонд, Кристин Лагард.

Пред Les Echos тя заяви, че "притокът на имигранти е явление, едновременно предизвикващо безпокойство и в същото време със значителен потенциал за икономиката".

Наистина "това е един много сложен въпрос, имайки предвид, че европейските страни се оказаха неподготвени нито от практическа гледна точка, нито по отношение на логистиката, да приемат толкова много хора".

Лагард обърна внимание, че проблемът "има сериозен социален аспект, тъй като трябва да се определи как да се гарантира, че ще има интеграция на новодошлите, а не отхвърляне от обществото".

"Но в същото време масовият приток на имигранти - това е и икономически шанс за страните, чието население бързо застарява или, както е в някои държави, намалява", смята директорът на МВФ.

Тя изрази надежда, че "при условие на правилното решаване на този въпрос присъствието на големи групи от имигранти може да осигури възможност за решаване на демографския проблем" в Европа.