Присъединяването на България към единния банков съюз ще повиши шансовете да се регулира по-добре пазарът, за да се предотвратят случаи като КТБ, смята Кристофор Павлов, главен икономист в УниКредит Булбанк, един от участниците във форума "Шумът на парите".

Скоростта, с която ще се извършват регулаторните промени, според Павлов, ще е по-голяма, ако страната ни е под шапката на европейския банков регулатор.

Ключовото в участието на България в този съюз е, че качеството на надзора ще се повиши, защото Европейската централна банка ще отговаря директно за него, допълни Кристофор Павлов.

Така кризата в отношенията между политици и банки няма да се повтаря и да се отразява на банковия сектор.

Павлов прогнозира, че след присъединяването към банковия съюз ще стане почти невъзможно да има банки любимци на властта, защото българските политици няма да могат да се месят в работата на Европейската централна банка.

В същото време ЕЦБ ще задава и поддържа единен стандарт в отношенията си към всички банки.

"Това означава, че можем да имаме силна гаранция, че връзките между политици и банки няма да се повторят. Ако България е член на банковия съюз, не мога да си представя как българските политици ще се месят в работата на ЕЦБ. Всички банки ще бъдат третирани по един и същ начин. Случаят с КТБ показа, че това не беше така", посочи Павлов.

Според него тази по-голяма съгласуваност на надзорните стандарти и практики би трябвало да направят средата по-предвидима. "Когато банките са по-добре надзиравани, те са по-силни. Шансовете публичния сектор отново да се намесва и да подкрепя банките по един или друг начин ще бъдат по-малки", счита Кристофор Павлов.