Отпуската от право се превръща в грях. Това е пълна липса на социална отговорност на управляващите. Кризата е удобно извинение за антисоциалните действия на правителството. Това каза председателят на социалната комисия в Народното събрание и депутат от парламентарната група на Коалиция за България Драгомир Стойнев.

За това, че министърът на финансите не може да си свърши работата, ще се плаща от нас, от хората, каза Стойнев. Нека да променим тази практика, но от сега нататък. А не да ощетяваме хората от правата им, каза депутатът.

Всяко вето като че ли става в режим за прегласуване на мнението на управляващите. Вярно е – дебатът не е ваша силна част, коментира Стойнев. Той съобщи, че от Коалиция за България ще подкрепят ветото на президента, тъй като тези изменения са антисоциали и противоконституционни. По думите му, поредната проява на високомерието на управляващите ще се покаже, ако депутатите на ГЕРБ отхвърлите ветото на президента.

Стойнев коментира, че сред обществото се носят шеговити фрази като: „Не само отпуските ще ни вземат, а ще си плащаме и за това че работим”.
Последният пакет от антикризисни мерки са съгласувани със синдикатите и работодателите промените в Кодекса на труда. Вече трети месец се бавим с изпълнението им и някой трябва да поеме отговорност за това. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на дебата около ветото на президента.

Министърът припомни, че едно от измененията в кодекса е, че до 31 декември при намаляване на обема на работа работодателят може да предостави неплатен отпуск до 60 дни при положение, че се използват средства от републиканския бюджет по мерките за заетост, като този отпуска се счита за трудов стаж.

Става въпрос за слагане на ред – работниците и служителите да имат право да си ползват отпуските по график, каза той. Искаме да сложим ред и да ползват отпуската, за да си възстановят силите, каза министърът.

Депутатите Красимир Велчев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от Коалиция за България влязоха и в пререкания по време на дебата по ветото на президента върху промените в Кодекса на труда.

Велчев упрекна депутатите от БСП, че говорят за трудовите права на хората, а те самите нямат трудов стаж. Вашият лидер нямаше никакъв стаж и стана премиер, заяви Велчев. Тук става дума за едно - за умишлена злоупотреба, заяви депутатът от ГЕРБ и добави, че има примери, в които хора не са си пускали отпуск, а са били в отпуск. Лятото през месец август, когато депутатите са в отпуск, служителите на НС не идват на работа, но не се водят в отпуск, обясни Велчев. Сега управляващите трябва да намерят начин за да поправят вашата управленска грешка, която няма нищо общо с управлението на държавата, заяви депутатът на ГЕРБ.

Драгомир Стойнев репликира на Велчев, като каза: „Докато вие сте бил комсомолски секретар, аз съм учил в Сорбоната. Там можете да ми прочетете дипломната работа, ако знаете френски”. Депутатът отбеляза, че в условия на криза всеки, който си поиска отпуск, ще бъде уволнен и хората се притеснявали от това. Фокус