Цените на недвижимите имоти и по-специално на апартаментите са паднали с 10-20 на сто в хърватската столица Загреб и тази на Република Сръбска Баня Лука.

Цените на новото строителство в Черна гора са паднали с близо 50%. Единствено изключение в този спад на цените на недвижими имоти засега е сръбската столица Белград, където цените в момента не се увеличават и има известно намаление между 5 и 10 на сто.

В Белград се очаква спадът на стойността на недвижимите имоти да се случи през следващите години. Световната финансова криза е спряла безумното увеличаване на цените на недвижимите имоти в Белград. Няма обаче да се стигне до драмитичен спад както това стана в Северна Америка и в една част на Европа.

Тук ще има намаляване на цените между 5 и 10 на сто и това се очаква да стане след около година. В близко време се очаква спад на търсенето, но и на предлагането, което ще доведе до регулиране на пазара и няма да има сътресения. В момента няма продажба, има застой, но няма спад на цените, казва Томислав Секулович, президент на Сдружението на агенциите за недвижими имоти в Сърбия. Докато за едно жилище има петима кандидат-купувачи, няма да има спад в цената на квадратния метър, казва още той.

Според него това може да се случи когато взаимоотношенията купувач-продавач са 2 на 1. Според друг експерт от бранша Алексанъдр Кон от агенция Алка в момента се забелязва известно успокояване на пазара като купувачи и продавачи изчакват, за да видят какво ще се случи на пазара на невдижими имоти. Според него най-много жилища на кредит се купуват на цена около 110 000 евро.

Източник: БГНЕС