2011-а година ще бъде рекордна за пътуванията тип круиз на българи. Направените до момента резервации бележат ръст от над 200% спрямо същия период на миналата година, отбелязват от Българското круиз общество.

Предпочитана дестинация за нашенските круиз туристи остава Средиземно море. Карибските острови пък изпреварват Балтийско море като втора най-предпочитана дестинация. Сумата, която харчат нашите сънародници за 7-дневен круиз на пълен пансион, с атракциите и забавленията на борда в Средиземно море, с включени полети отиване и връщане, всички трансфери, евентуално хотел, всички такси и медицинска застраховка, започва от около 1000 евро на човек, настанен в двойна каюта.

Постъпват запитвания и за околосветски плавания. При тях обаче планирането започва поне една година предварително. Круизите са особено търсени и при поводи, а и като подаръци за близки - юбилеи, годишнини от сватба, меден месец и др.

Тази година круиз линиите са завишили още повече контрола върху американските круиз агенции и туроператори, които не приемат резервации от страни извън САЩ и Канада. През 2010 г. имаше неприятни случаи на недопускането на борда на кораба и връщането на суми на български пасажери, резервирали през американски интернет сайтове, припомнят от Българското круиз общество.

Средното време на постъпване на круиз резервация преди круиза, се увеличава от 4,5 месеца през 2009-та на 5,8 месеца през 2011-та. Средната продължителност на круиз ваканцията се увеличава през 2011-та до 7,2 дни

В световен мащаб 2011-та ще бъде поредната рекордна година по брой пасажери в историята на круиз индустрията. Над 16 милиона пасажера се очаква да се качат на туристически кораб, с милион повече от миналата година 14 нови мега-лайнера на обща стойност 4,6 млрд. долара ще бъдат пуснати на вода през 2011-та. Новите пасасжерски кораби, потеглили на круиз през 2010-а, бяха 12.

Трите най-предпочитани дестинации от туристите на Стария континент през годината са били европейските реки, Средиземно море и островите в Гърция и Турция, по данни на Международната асоциация на круиз линиите, САЩ и на Асоциацията на акредитираните круиз експерти, Великобритания.