Бивш съветник на Владимир Путин обвини кръга около руския президент в незаконно присвояване на пари от държавните фондове, съобщава в своя публикация списание "Телеграф".

Андрей Иларионов, реформатор и икономически съветник на Путин до оставката му преди две години, заяви, че членовете на управляващия елит са злоупотребявали със Стабилизационния фонд в размер на 75 милиарда британски лири, създаден от руското правителство през 2004 г. с цел да смекчи удара върху бюджета в случай на спадане на цената на петрола. Той не даде подробности как точно е ставало това. "Стабилизационният фонд, във формата, в която той бе създаден, при която в него се събираха средства, вече не съществува. Той умря. Сега фондът служи за увеличаване личното благосъстояние на конкретни личности", твърди Иларионов в радио интервю. "При сегашните условия създаването на подобни организации или фондове просто увеличава богатството на хора, които са имали късмета да се озоват на върха на руската власт." Иларионов, директор на базирания в Москва Институт за икономически анализи и сътрудник към регистрирания във Вашингтон институт "Кейто", твърди, че кръгът около Путин и избрания за негов наследник Дмитрий Медведев, все по-често използват "агресията на уличните бандити", за да се задържат на власт. Той се позовава на опорочените избори и предполагаемата "кадифена ре-приватизация" - при която цената на бивша държавна собственост се занижава, преди тя да попадне в ръцете на доверени лица. Това според него са примери за "агресията", свързана с "моралния упадък" сред управляващия елит. Според Иларионов държавните институции са се превърнали в инструменти за кръга около Путин. "В момента за много от хората, които са власт, почти не са останали начини да се задържат там, освен като подбуждат насилие и агресия. . . Тези хора не са глупави и осъзнават, че апогеят на тяхната популярност е отминала и че ще трябва да прибегнат до типа насилие, наблюдаван през последните няколко седмици. . .

Страната навлезе в една от най-трудните фази от своята история, в която почти всички институции на модерната държава са разрушени и няма нищо, което да й помогне в случай на криза." Иларионов все пак настоява, че посоката, по която Русия е поела сега, е "временно отклонение". "Сегашното положение води към задънена улица - на него ще бъде сложен край. Неговият край е много по-близо, отколкото някои хора си мислят", казва той.

Твърденията му идват седмици след като политически експерт, известен със спорните си оценки, самостоятелно обяви, че г-н Путин е придобил контрол над 20 милиарда английски лири в енергийни активи по време на своето осемгодишно управление - достатъчно пари, за да го направят най-богатия човек в Европа. Станислав Белковски обяви, че Владимир Путин е спечелил милиарди британски лири, държейки дялове в три руски енергийни компании чрез мрежа от доверени хора. "Русия при управлението на Путин не е разновидност на модерната демокрация", коментира Белковски. Той твърди, че неговата информация идва от доверени източници в Кремъл, но признава, че не разполага с доказателства на хартия. Говорителят на Путин, Дмитрий Песков, обяви тези твърдения за "пълни глупости". "Безспорно тези твърдения са несериозни; те нямат нищо общо с професионализма. Това са пълни глупости."

Според Белковски Путин държи 37 процента от акциите на Сургутнефтегаз", компания за проучване на петролни находища, 4,5 процента от държавния енергиен гигант "Газпром", както и поне 50 процента от регистрираната в Швейцария компания за търговия с нефт "Гунвор", която спечели редица държавни поръчки. Изпълнителния директор на "Гунвор" официално обяви, че г-н Путин не притежава дял в компанията и не е "облагодетелстван от нейната дейност". Наблюдателите се отнесоха скептично към твърденията на Белковски. "Би било странно Путин да не е богат", коментира Леонид Радзиховски, политически анализатор. "Но информацията за този остров на съкровищата изглежда леко преувеличена". Радзиховски добавя: "Трудно е Белковски да бъде разбран. Той е известен като източник на объркваща информация и не е лесно да гледаме на него сериозно. Той е авантюрист". Радзиховски смята, че Белковски "наистина познава много хора по високите етажи, но кой е той, че да знае тайните" на Владимир Путин. /БТА/