Конституционният съд излезе с официално решение, което отменя промените в кодекса на труда, според които гражданите трябва използват старите си отпуски до края на 2011 година или ги губят.

Според решението на съда поправката е антиконституционна. Съдът беше сезиран в началото на август от президента Георги Първанов и група депутати от БСП. С решението обаче не се отменя друга атакувана поправка, според която прехвърлените за следваща година дни от отпуска се запазват само за 2 години, след което се губят.

Новият режим за използване на отпуските бе въведен в началото на лятото по инициатива на социалното министерство. Той регламентира, че от тази година платеният отпуск се използва по график и работникът може да прехвърли най-много десет дни за следващата година, като прехвърлените дни се пазят за срок от две години.

Според решението на съда този режим се запазва, но отпада условието за изразходване на старите отпуски до края на 2011 г. Юристите не са единодушни как да тълкуваме разпоредбите след като старите отпуски са спасени, но в действие остава задължението да използваме годишния си платен отпуск в рамките на две години.

Според някои натрупаните до края на 2010 г. отпуски ще трябва да бъдат взети до началото на 2012 г., когато изтича и срокът за ползване на дните ни от тази година. Други юристи обаче заявиха, че старият отпуск от минали години остава защитен, а двугодишната давност за ползването на платената годишна почивка ще важи само за новите отпуски.