Броят на използваните купони за храна в САЩ се е увеличил с 2.8% през април, спрямо същия месец миналата година, което означава, че повече от 15% от населението на Щатите живее от държавната социална помощ.

Това пише в блога на Wall Street Journal, с което се хвърля сянка на съмнение върху тезата, че живота в Америка се подобрява. Ако това беше така, то една от най-големите по мащаб социални програми в помощ на бедните би следвало да се свива, а не да се разширява когато статистиките показват икономическо възстановяване.

Последните данни на американското министерство на селското стопанство показват, че 47.5 млн. души ползват купони за храна, което означава, че един на всеки шест американци живее от държавната помощ.

Щатите, в които има най-голямо увеличение в броя на хората, ползващи купони за храна, са Илинойс и Уайоминг. Там ръстът в броя на издадените купони е двуцифрен на годишна база. По-малко жители на Аляска, Аризона, Айдахо, Мичиган, Мисури, Ню Хемпшир, Северна Дакота, Пенсилвания и Юта са участвали в програмата през тази година, спрямо миналата. Мисисипи пък е щатът, в който най-голям процент от населението се издържа чрез купони за храна. Там близо 22% от хората разчитат на тази държавна помощ, докато в Уайоминг делът на подпомаганото по този начин население е 7%.