Цената на олиото в България не съответства на промените в цената на слънчогледовото семе и разходите за преработката му до краен продукт, установи проверка на Комисията за защита на конкуренцията.

"Съществуват несъответствия между промените на цените и асиметричност на колебанията на цените на слънчогледовото семе и цената на едро на слънчогледовото олио", пише в анализа на антимонополистите. Проучването стартира в периода август- октомври 2010 година заради рязкото покачване на цените на маслодайния слънчоглед и слънчогледовото олио. Образувани са производства и за установяване на нарушения от страна на Бисер Олива АД, Звезда АД и Калиакра АД.

Комисията за защита на конкуренцията е информирала за откритията си министъра на земеделието и храните, тъй като в неговите компетенции е да предприеме мерки за подобряване на конкурентната среда. КЗК счита, че трябва да се насърчат устойчивите отношения между заинтересованите страни по веригата на предлагането на храни, повишаване на прозрачността и устойчивостта спрямо нестабилността на цените, насърчаване на интеграцията и конкурентоспособността на предприятията на национално равнище.