Според оценката на НСИ за бизнес климата в страната през декември 2010 г., предприятията като цяло са запазили нагласите си на нивото от предходния месец. Забелязва се леко подобрение на стопанската конюнктура в промишлеността и сектора на услугите, както и влошаване в строителството и търговията на дребно.

 

В промишлеността мениджърите забелязват ръст на поръчките над дългосрочната средна, което вероятно е причината те да гледат по-оптимистично за бъдещето и да преценяват по-светло настоящото. Проблемите им са несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене. В следващите три месеца общите нагласи са за ръст на цените в производството.


Доста по-мрачно гледат на бъдещето строителите. Само за месец конюнктурата в строителството се понижава с 3.8 пункта, а очакванията им за следващите шест месеца са резервирани. Увеличава се броят на клиентите със закъснения в плащанията. Очакванията са за намаление на цените на имотите в следващите три месеца.

Въпреки че през декември трябва да се очаква добър бизнес за търговците на дребно, техните бизнес настроения са се влошили – показват анкетите на НСИ. Обемът на продажбите през последните три месеца се оценява по-неблагоприятно, а и очакванията за следващите три месеца силно се влошават. По отношение на поръчките към доставчиците прогнозите са

също по-песимистични. Цените ще се запазят, според анкетираните.

 

Но при услугите се забелязва 2.2 пункта ръст на оценката за бизнес климата. Мениджърите са намалили персонала си, очакват ръст в търсенето на техните услуги, същевременно са се настроили за по-ниски цени. Отрицателните въздействия идват от конкуренцията, но и от несигурната икономическа среда.