Развръзката за ЕРП: Глоби вместо взети лицензи. Санкциите ще са високи и ще са на база одитен доклад на регулатора за дейността им от 2008 г. насам, пише "Капитал Daily".

Вместо да отнеме лицензите на електроснабдителните компании на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", Държавната комисия за енергийно и водно регулиране най-вероятно ще наложи тежки глоби на техните снабдителни дружества.

Те ще са базирани на специален одитен доклад за дейността им от 2008 г. насам, който бе поръчан от регулатора в началото на годината.

Докладът и санкциите ще бъдат обявени вероятно още тази седмица, без предварително документът да е предоставен на дружествата за мнение, каквото е законовото изискване.

Предвижданите глоби се очертават да бъдат изключително високи и от едно от ЕРП-тата вече казват, че те сериозно ще влошат финансовото състояние на дружеството.

Като цяло обаче разрешение на казуса се очаква едва след 25 май, когато са изборите за Европейски парламент. Този сценарий описаха няколко различни източника от енергийния сектор.