Лидерите на осемте най-развити индустриални държави са на различни мнения за това как да бъде осигурено възстановяването на световната икономика, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че очакванията за пробив по икономическите въпроси на срещите на върха на Г-8 и Г-20 в Канада са слаби. Разделени за икономиката, лидерите от Голямата осморка потърсиха през първия ден от двудневната си среща в Хънтсвил общи позиции по здравеопазването и сигурността.

Насърчен от победата си в Конгреса, която осигури най-дълбоката реформа на финансовата система в САЩ от Голямата депресия през 30-те години на миналия век, американският президент Барак Обама поиска от останалите ръководители от Г-8 също да подкрепят едно затягане на правилата срещу банковите злоупотреби. Обама обаче не успя да убеди кой знае колко своите партньори в необходимостта от приемане на нови мерки за стимулиране на икономиката с цел запазване на световния растеж. Той се натъкна на силна съпротива от държави, които искат най-напред да съкратят бюджетните си дефицити.

"Тези страни с бюджетни дефицити трябва да (ги намалят първо) и, като свят, ние трябва да се заемем с дисбалансите", заяви новият британски премиер Дейвид Камерън след среща с канадския си колега Стивън Харпър, който е домакин на форума.

Лидерите от Г-8 опитаха да намерят общото и по други въпроси, като ядрените програми на Иран и Северна Корея, борбата срещу вируса на СПИН, високата смъртност сред децата и родилките в бедните държави.

Страните от Голямата осморка и донорски групи обещаха да дадат до 2015 г. общо 7,3 милиарда долара за намаляване на смъртността сред децата и родилките в бедните държави. Осемте най-развити индустриални страни поеха ангажимент да отпуснат 5 милиарда долара. Канада обеща да даде 1,1 милиарда долара, а Съединените щати - 1,35 милиарда долара за период от две години. Останалата част от сумата бе обещана от държави като Нова Зеландия и Норвегия, както и от донорски групи като фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Лидерите от Г-8 проведоха срещи с ръководителите на седем африкански държави, както и с колегите си от Колумбия, Ямайка и Хаити, допълва БТА. Те планират да проведат дискусия за войната в Афганистан, напрежението в Близкия изток и ядрените програми на Северна Корея и Иран.

След срещата на върха на Г-8 в Хънтсвил лидерите на страните от Голямата осморка ще пропътуват разстоянието от 220 километра до Торонто, където ще започне двудневна среща на върха на Г-20. Голямата двайсеторка, в която влизат най-развитите индустриални държави и основните страни с нововъзникваща пазарна икономика в света, се утвърждава все повече за сметка на Г-8 като водещ глобален форум за обсъждане и координиране на икономическата политика.

Темите, които ще бъдат дискутирани на двете срещи на върха, може и да са добре познати на по-голямата част от участниците, отбелязва Франс прес. Около масата обаче се появиха няколко нови лица, които се надяват да направят добро впечатление.

Новият британски премиер Дейвид Камерън, който зае поста миналия месец, прави своя дебют на международната сцена. Камерън обаче изглежда почти ветеран в сравнение със своя японски колега Наото Кан, оглавил правителството на страната си едва в началото на този месец.

Между двете официални срещи, новите членове на клуба ще се опитат да проведат частни разговори с останалите лидери, за да изградят лични връзки, които може да се окажат полезни във времена на криза, посочва АФП.