Очакванията за увеличение на лихвените проценти сред играчите на Лондонското Сити получиха подкрепа от новината, че двама от членовете на съвета за парична политика на Централната банка на Англия, включително главният икономист Спенсър Дейл, са гласували за повишаване на основната лихва на банката с 0.25% на срещата им по-рано този месец, а трети член на борда е предложил увеличение с 0.5%, съобщава BBC.

Засилването на инфлационните очаквания, в резултат на рязкото покачване на цените на петрола, повдигнати от нарастващата несигурност в Близкия Изток и конфликта в Либия, също предполага повишаване на лихвите на Централната банка в Англия.

 

Дори управителят на финансовата институция Мервин Кинг, който се противопоставя на незабавно увеличение на лихвите, признава, че доводите за покачването им "са набрали сила".

 

Въпреки това той остава предпазлив към подобен ход, с оглед на спада на британския брутен вътрешен продукт през последното тримесечие на миналата година, който показва че икономиката на страната все още е в криза.

 

Според Кинг покачване на лихвите на този етап може да има негативен ефект върху доверието на потребителите, разкрива публикуваният днес запис от последното заседание на борда на Банката на Англия.

Един от членовете на паричния съвет, икономистът Адам Позен, е толкова загрижен за слабостта на британската икономика, че продължава да призовава за удължаване на срока на политиката на банката за количествените улеснения, за да се предотврати нова рецесия.

 

Въпреки това, спекулациите за повишаване на лихвените нива оказаха подкрепа на британския паунд, който поскъпва с 0.55% до 1.6232 долара и с 0.11%, до 1.1827 евро.