Литовците масово се обявиха против изграждането на нова атомна електроцентрала в страната, предаде Франс прес, цитиран от Българската телеграфна агенция. Едновременно със състоялите се вчера парламентарни избори гласоподавателите участваха и в консултативен референдум, в който единственият въпрос бе "Подкрепяте ли строителството на нова атомна електроцентрала в Република Литва?"

С "не" отговориха 61,75 на сто от участвалите в референдума, 34,75 на сто гласуваха "за", посочва АФП, като се позова на частични резултати, обявени от централната избирателна комисия. В референдума са участвали над 50 на сто от регистрираните гласоподаватели в страната, което е необходимо условие резултатите от допитването да бъдат признати за валидни.
   
Проектът за строителство на атомна електроцентрала във Визагинас бе разработен с цел да заменен реакторът в АЕЦ "Игналина", който бе спрян през 2009 г.в съответствие с поетите от Литва ангажименти при присъединяването й към Европейския съюз през 2004 г.

Проектът, който бе одобрен от парламента през лятото, е предвидено да бъде изпълнен заедно с двете съседни на Литва балтийски държави - Латвия и Естония. Управлявалото до парламентарните избори в Литва консервативно правителство обяви референдума, организиран по инициатива на социалдемократите, за предизборна маневра. Резултатите от допитването не са задължителни, но регистрираният на вчерашните избори завой наляво вероятно ще окаже влияние върху развитието  на ядрената енергетика н страната.