Икономиката на Литва ускори темпа си на растеж до 6.9 на сто, през първото тримесечие на годината, движена от инвестициите и вътрешното търсене.

Литва премина през най-дълбоката рецесия в света, през 2009 г., но след това, водена от експорта, които формира близо две трети от добавената стойност в страната, бързо се справя с последствията от кризата.

Така страната стана най-бързо растящата икономика в ЕС след съседната Естония. Но развитието вече е движено и от вътрешното потребление, което се очаква да отбележи растеж от 5.5% до края на тази година.

От финансовото министерство във Вилнюс очакват икономиката на страната да регистрира ръст от 5.8% през тази година.

През първото тримесечие потребителското търсене в страната нарасна с 5.5% на тримесечна база, а притокът на капитали се увеличи с 41%.

Износът е нагоре с 21.8%, движен най-вече от поръчките на рафинирани горива, автомобили и торове.

Обемът на търговията на дребно в страната се покачи с 20% на годишна база, като литовците са купували повече дрехи и коли през първите три месеца на годината.

Продажбите на превозни средства са скочили с 83% за периода, като за това принос има и търсенето на потребителите от съседна Беларус, която се готви от 1 юли да уеднакви митата си за внос на автомобили с Русия и Казахстан.