В България трябва да се строят нови ядрени мощности. Времето за експерименти е изчерпано. Забавянето може да доведе до закриване на ядрения сектор и България от износител на ток да се превърне във вносител. Тези послания ще отправи до държавните институции международната конференция "Българската атомна енергетика", организирана от "Булатом" във ВК "Ривиера", пише "Стандарт".

От изказванията на участниците стана ясно, че се търси вариант за рестарт на проекта АЕЦ "Белене". Чуха се и мнения дали проблемът за реализацията му е чисто финансов или политически.

В стратегията за сектора до 2020 г. е записано, че до тогава трябва да построим 2000 мегавата нови ядрени мощности, каза Валентин Николов, зам.-председател на енергийната комисия в НС.

Но проектът "Белене" е спрян. А акционерното споразумение с "Уестингхаус" за изграждане на блок 7 в АЕЦ "Козлодуй" не беше подписано. Проблемът и за двата проекта е финансов, защото държавата няма необходимите средства, смята Николов.

"Ще правим ли 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и защо само 7-ми. Нормално е да се правят два блока и когато са два "Уестингхаус" ще свали цената", коментира Богомил Манчев, председател на Български атомен форум.

Според него западните компании искат държавна гаранция и договор за изкупуване на тока, а ние сме се отказали и от двете. Той запита риторично: ще строим ли АЕЦ "Белене" или ще го продаваме, защото проблемът не са парите и технологиите, а политиката. Манчев даде пример с финландския модел, по който строи "Росатом" там, където е съинвеститор с дял от 33%, а финландски компании влагат останалите пари в централата, за да получат евтина енергия след това.

Изграждането на АЕЦ "Белене" ще стане много по-бързо и лесно от който и да било друг ядрен проект, стана ясно от думите на председателя на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов. Той обясни, че строежът на една нова централа не може да отнеме по-малко от 20 години. Ако обаче страната има готов проект, този срок може да бъде намален до 7-8 години. Още по-бързо изграждането на ядрена мощност може да стане факт, ако е налице и лицензирана площадка. А "Белене" е точно такава. Затова там може да се изгради блок и той да заработи в рамките на 5 години, стана ясно от думите на Костов.