Решението за отнемане лиценза на "ЛУКОЙЛ-България" ЕООД представлява следваща стъпка в продължаващия административен произвол, упражняван от страна на директора на АМ Ваньо Танов спрямо ЛУКОЙЛ-България.

Това се казва в изявление на компанията във връзка с решението на Агенция "Митници" да отнеме лиценза на "ЛУКОЙЛ-България" ЕООД.

През октомври 2012 г., без мотиви, предварителни консултации, оценка и техническа експертиза, Агенция "Митници" прави специална промяна в Наредба №3, отнасяща се по същество единствено до "ЛУКОЙЛ-България" ЕООД, според която, освен вече съществуващите, приети от АМ и предаващи данни към нейната система измервателни средства, изисква монтиране на допълнителни измервателни системи по протежение на продуктопровода, свързващ ЛУКОЙЛ-Нефтохим Бургас с петролните бази в Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиянци.

Тяхното внедряване изисква както значителна финансова инвестиция, така и огромна по обем техническа работа, за изпълнението на която е определен изключително кратък срок от само 6 месеца – обстоятелства, потвърдени в заключенията на междуведомствената експертна работна група за анализ на проблемите по прилагането на ЗАДС, създадена от правителството в края на 2012г.

В противовес на тези заключения, през март т.г. Агенция "Митници" оставя без последствие и отговор мотивираното искане на дружеството за издаване на акт за съответствие, считат от "ЛУКОЙЛ-България".

Въпреки сериозните по обем капиталовложения и почти невъзможните срокове за въвеждане в експлоатация на исканите допълнителни устройства, "ЛУКОЙЛ-България" вложи максимални усилия, за да изпълни изискванията.

Вместо да спази нормативните изисквания, Агенцията отказва да изпълни задълженията си за проверка на новите контролни точки, като с това нарушава административната процедура е позицията на "ЛУКОЙЛ-България".