Министърът на икономиката Трайчо Трайков проявил обикновена некомпетентност, заплашвайки, че държавата може да изкупи обратно Лукойл Нефтохим Бургас. Това пише в становище на Лукойл България, изпратено на вниманието на медиите.

В него пише още, че изказаното от министъра представлява провокация срещу компанията и извличане на лични дивиденти от недоволството на хората заради ниските им доходи.

От Лукойл напомнят колко важна е компанията за държавния бюджет. Само от началото на тази година групата Лукойл е реализирала 40 % от данъчните постъпления в хазната. Компанията припомня и някои факти около приватизацията, чрез която навлезе на пазара у нас.

За придобиването на 58% от акциите на Нефтохим Лукойл е платил 101 милиона долара. Други 360 милиона долара са разходвани за изплащане на старите задължения на предприятието към фиска от преди приватизацията. Отделно 37 милиона долара са разходвани за изплащане на скрити задължения на Нефтохим към момента на приватизация.

Допълнителни 1 милиард долара са инвестирани във въведени в експлоатация обекти в периода 1999-2010 година.

От Лукойл за пореден път настояват, че делът на нефта в цената на горивата е висок. Ако от днешната крайна потребителска цена на дизеловото гориво извадим данъците и акцизите, делът на нефта като суровина представлява не 30, както твърди министърът, а 67% от цената му преди облагане.

Ако стойността на 2/3 от една стока поскъпне с 1/4, цената на стоката ще се покачи далеч над седемте „изчислени” от министъра процента, още преди да бъде обложена със съответния акциз и да състави данъчната основа за още 20 процента облагане с ДДС, допълват от Лукойл.

Компанията държи да се знае, че оперира в изключително тежък сегмент. Много световни компании се стремят да се освободят от своите преработващи мощности в Европа. Само в последно време 12 рафинерии са продадени или обявени за продажба заради финансови загуби от тяхната дейност.

От 20 години насам, един от основните проблеми на българския пазар като цяло, и в частност в търговията с горива, са контрабандата и нелегалният внос, посочват от Лукойл.

Настоящото правителство е единственото, което предприе ефективни мерки за въвеждане на ясни правила в този сектор. Всеки търговец е свободен да закупи каквото желае количество и вид гориво, от която желае точка, да го внесе и да го продаде на каквато цена желае.

Единственото, което се иска от него, е да си плати дължимите акцизи и данъци и да даде възможност на съответните власти да проверят колко внася, какво и колко продава. Резултатите от тези мерки вече се усещат – според публикувани в пресата данни, само през януари и февруари са отчетени с 35 милиона лева по-големи обороти на бензиностанциите в страната, отколкото през същия период на миналата година, въпреки свитото потребление.

В заключение от компанията казват, че се надяват изразените от Трайков становища да са негови лични пристрастия, а не мнение на българското правителство.