Оценка за въздействие върху околната среда на инвестиционно предложение за изграждане на инсталация за преработване на вторични цинк-съдържащи суровини ще се разгледа днес на сесия Общинският съвет в Мадан. То е на собственика на Горубсо – Мадан Валентин Захариев.

По думите на председателя на местния парламент в родопския град Хайри Садъков, има сериозно недоволство от населението на Мадан, тъй като хората се опасяват, че при технологията се отделят опасни отпадъчни продукти. Миньорите и техните семейства също са се обявили против предложението. Техният протест заради неизплатени заплати и искане за прекратяване на концесията на собственика на Горубсо-Мадан продължава вече трета седмица.

Ситуацията в Горубсо-Мадан ще бъде обсъдена на пресконференция в КТ „Подкрепа" - Пловдив. Подготовка на съдебни искове и обявяване в несъстоятелност на минното предприятие с гарантирани вземания на работниците - за това настояха от синдиката след среща с миньорите в края на миналата седмица. Юристи на КТ „Подкрепа" подготвят документи за завеждане на дела. Има данни и за неправомерно отнемане на средства от работните заплати, което ще се обследва допълнително, заяви пловдивският лидер на синдиката Атанас Кръстев.

Ултиматум да изплати всички заплати на работниците от Горубсо-Мадан до петък е поставил финансовият министър Симеон Дянков на концесионера на дружеството Валентин Захариев. В противен случай Захариев е заплашен от пълна данъчна проверка.